Stem cells and new intervention measures as emerging therapy in cardiac surgery - Pisano, Calogera; Nardi, Paolo; Balistreri, Carmela; Altieri, Claudia; Bertoldo, Fabio; Ruvolo, Giovanni (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2020)
Choroby układu krążenia (CVD) są ogromnym obciążeniem dla osób w podeszłym wieku i ich opiekunów, a także systemów opieki zdrowotnej. Zmiany strukturalne i czynnościowe w obrębie naczyń krwionośnych zachodzą przez całe życie, co prowadzi do zwiększonego ryzyka wystąpienia CVD. W procesie starzenia się naczyń krwionośnych bierze udział kilka szlaków zapalnych. Ze względu na obserwowany na świecie wzrost liczby osób w podeszłym wieku konieczne jest zbadanie, w jaki sposób proces starzenia się wpływa na rozwój CVD. Na tej podstawie możliwe będzie opracowanie nowych strategii terapeutycznych, które pozwolą stawić czoła temu wyzwaniu. W niniejszej pracy przeglądowej przeanalizowano rolę komórek macierzystych i nowych metod interwencyjnych jako innowacyjnych sposobów niwelowania skutków procesu starzenia się naczyń krwionośnych.