Onkologiczne skutki immunosupresji - Pietraszek, Marta; Jackowska, Joanna; Witkiewicz, Joanna; Wierzbicka, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2019)
Każdy pacjent po przeszczepieniu narządu wymaga leczenia immunosupresyjnego, aby zapobiec jego odrzuceniu. Należy jednak pamiętać, że przewlekłe stosowanie leków immunosupresyjnych wiąże się z licznymi działaniami niepożądanymi, w tym z nowotworzeniem. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek guza krtani u 24-letniego pacjenta przyjmującego leki immunosupresyjne po przeszczepieniu nerki.