Liderzy medycyny - konkurs rozstrzygnięty (Menedżer Zdrowia, 2005)
Na początku roku ogłosiliśmy rozpoczęcie kolejnej – szóstej już – edycji konkursu Sukces Roku w Ochronie Zdrowia – Liderzy Medycyny. Regulamin oraz kwestionariusze zgłoszeniowe były dostępne w Internecie przez cały czas trwania konkursu. Zbieranie zgłoszeń zakończyliśmy we wrześniu. W tym roku, we wszystkich kategoriach, przedstawiono ponad 100 kandydatur. Człowiekiem Roku 2005 w Ochronie Zdrowia został prof. Zbigniew Religa. W poszczególnych kategoriach zwyciężyli: dr n. med. Mieczysław Pasowicz, dyrektor Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II w Krakowie, Andrzej Matyja, wiceprezes Zarządu Specjalistycznego Centrum Diagnostyczno-Zabiegowego Medicina w Krakowie, prof. Wojciech Rowiński z Kliniki Chirurgii Ogólnej i Transplantacji Instytutu Transplantologii Akademii Medycznej w Warszawie oraz Program Powszechnych Przesiewowych Badań Słuchu u Noworodków, prof. Andrzej Steciwko, kierownik Katedry i Zakładu Medycyny Rodzinnej Akademii Medycznej we Wrocławiu, Fundacja POLSAT, Stowarzyszenie Lekarze Nadziei oraz Marek Nowicki z TVN 24.