Ogrodnik leków. Rozmowa z Tomaszem Hermanowskim - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2005)
Czas pomyśleć nad nowymi rozwiązaniami, bo obecny system zarządzania i kontroli refundacji leków jest mało efektywny. Obecnie z jednej strony mamy bowiem firmy farmaceutyczne, dysponujące całym arsenałem środków oddziaływania na pacjentów i lekarzy, a z drugiej strony pozbawioną odpowiednich zasobów ludzkich i rzeczowych, szkieletową strukturę NFZ, która nie jest w stanie narzucać i kontrolować reguł gry na rynku leków. Sytuacja ta bardziej przypomina kraje Trzeciego Świata, niż Stany Zjednoczone lub Wielką Brytanię.