Jak to się robi w USA - Staszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2005)
Bezpieczeństwo pacjenta, jak i optymalizacja gospodarki lekowej stanowią więc jedno z największych wyzwań dla instytucji opieki zdrowotnej. Dlatego w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii apteka stanowi integralną część szpitala, a bez współpracy farmaceutów z lekarzami, personelem pielęgniarskim czy też administracją, trudno dziś mówić o nowoczesnym zarządzaniu. Obliczono, że każdy dolar wydany na program interwencji farmaceutycznej przynosi trzy dolary zysku.