Przejrzystość reguł - Gabryel, Andrzej; Krupa, Andrzej; Nowak, Julian; Pinkas, Jarosław; Stępień, Józef (Menedżer Zdrowia, 2005)
Określenie standardów medycznych pozwoli na budowanie systemu dostawców świadczeń zdrowotnych niezależnego od wpływów lokalnych polityków i grup interesu. Z kolei wyznaczenie zakresu czynności, badań diagnostycznych, rodzaju technologii medycznych wykorzystywanych w realizacji świadczenia zdrowotnego umożliwia wytworzenie minimum standardu medycznego, gwarantującego efektywność realizacji świadczenia (standardowej procedury medycznej), stanowi podstawę do wyceny takiego świadczenia lub procedury, a tym samym podstawę do określenia minimalnego poziomu ich finansowania.