Czarna strefa - Cofta, Szczepan (Menedżer Zdrowia, 2005)
Ukazała się Biała księga pulmonologii europejskiej. Wynika z niej, że schorzenia układu oddechowego zajmują trzecie miejsce wśród przyczyn zgonów. W Wielkiej Brytanii liczba kobiet, umierających na raka płuca przekroczyła liczbę kobiet umierających z powodu raka piersi. Na leki pulmonologiczne Europejczycy wydają rocznie 6,7 mld euro, na opiekę ambulatoryjną ok. 9 mld, a na leczenie szpitalne 18 mld. W naszym kraju ciągle brakuje skoordynowanego programu leczenia, a u co najmniej 60 proc. pacjentów, u których rozpoznaje się raka płuca, możliwe jest tylko postępowanie paliatywne.