Stanowisko grupy ekspertów Polskiego Towarzystwa Alergologicznego w sprawie postępowania u chorych na astmę i choroby alergiczne w okresie pandemii SARS-CoV-2 - Kowalski, Marek L.; Bartuzi, Zbigniew; Bręborowicz, Anna; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Kruszewski, Jerzy; Kulus, Marek; Moniuszko, Marcin; Niedoszytko, Marek; Nittner-Marszalska, Marita; Nowicki, Roman; Rogala, Barbara; Chałubiński, Maciej (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Celem dokumentu jest dostarczenie lekarzom alergologom wskazówek dotyczących właściwego postępowania u pacjentów z astmą oskrzelową i chorobami alergicznymi w czasie trwania pandemii SARS-CoV-2. Postępowania takie powinno prowadzić do zmniejszenia prawdopodobieństwa infekcji SARS-CoV-2 poprzez ograniczenie społecznych kontaktów pacjenta – równolegle alergolog powinien zapewnić właściwe leczenie chorób podstawowych. Eksperci przestawiają osiemnaście zaleceń dotyczących postępowania w okresie pandemii (w tym kontynuacji swoistej immunoterapii i leczenia biologicznego), rekomendując ograniczenie wizyt i zastąpienie ich kontaktem z pacjentem drogą telefoniczną lub internetową. U większości chorych dotychczasowe leczenie przeciwastmatyczne i przeciwalergiczne powinno być kontynuowane, ale w indywidualnych przypadkach decyzja co do postępowania należy do lekarza prowadzącego, który ma bezpośrednią i pełną wiedzę o stanie zdrowia i oczekiwaniach chorego, jak również o realnych możliwościach działania.