Europejski oddział (Menedżer Zdrowia, 2005)
W Poznaniu otwarto oddział transplantacji szpiku. Nowy oddział przy Klinice Onkologii, Hematologii i Transplantologii Pediatrycznej będzie funkcjonował w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 5. Starania o jego powstanie rozpoczęło w 1999 r. Stowarzyszenie Wspierania Rozwoju Transplantacji Szpiku u Dzieci. Głównym powodem był fakt, iż jedyny, działający od 1989 r. wielkopolski pediatryczny oddział transplantacyjny nie spełniał już obowiązujących na świecie standardów leczenia. Rozpoczęcie budowy stało się możliwe dzięki zaangażowaniu firmy Janssen-Cilag Polska.