Praktyczne zastosowanie leków mukoaktywnych - Jędrzejek, Michał; Pokorna-Kałwak, Dagmara; Mastalerz-Migas, Agnieszka (Lekarz POZ, 2020)
Leki mukoaktywne są powszechnie stosowane w terapii schorzeń układu oddechowego, które przebiegają z nadmiernym wydzielaniem śluzu, m.in. przewlekłego zapalenia oskrzeli, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc czy ostrego zapalenia zatok. Głównym celem stosowania leków mukoaktywnych jest zwiększenie zdolności do odkrztuszania plwociny i/lub zmniejszenie nadmiernego wydzielania śluzu. Obecnie dostępnych jest wiele leków mukoaktywnych, również bez recepty, które można sklasyfikować zgodnie z ich przypuszczalnym mechanizmem działania jako środki wykrztuśne, mukoregulatory, leki mukolityczne i mukokinetyczne. W artykule podsumowano informacje dotyczące najbardziej istotnych klinicznie leków mukoaktywnych stosowanych w leczeniu wybranych ostrych i przewlekłych chorób układu oddechowego.