Leczenie infekcji u kobiet karmiących piersią - Świder, Karolina; Roemer-Ślimak, Roma (Lekarz POZ, 2020)
Jako lekarze rodzinni pracujący z pacjentami w każdym wieku nierzadko spotykamy się w swojej praktyce z koniecznością zaordynowania leczenia kobiecie karmiącej. Bardzo często matki zgłaszają się na wizytę z powodu objawów różnych infekcji. Wiele leków stosowanych w leczeniu chorób infekcyjnych można bezpiecznie przyjmować podczas laktacji, w przypadku części z nich zalecane jest zachowanie szczególnej ostrożności, zrobienie przerwy w karmieniu po przyjęciu dawki leku lub mogą być obserwowane łagodne i przejściowe skutki uboczne u dziecka karmionego piersią. Są też leki, których nie powinno się stosować podczas karmienia piersią.