Pregabalina i duloksetyna w leczeniu bólu neuropatycznego – dlaczego stosowanie leków off-label jest zgodne ze standardami postępowania i aktualną wiedzą medyczną - Woroń, Jarosław (Lekarz POZ, 2020)
Ból neuropatyczny to rozpoznanie objawowe. Przyczyna bólu neuropatycznego może być znana, najczęściej jest nią infekcja lub uraz, jednak bardzo często przyczyna jest nieznana. Ból neuropatyczny charakteryzuje się zmienioną reaktywnością neuronów na wielu poziomach układu nerwowego – od obwodowych włókien nerwowych aż do kory mózgowej. Wybór poszczególnych leków powinien wynikać z obrazu klinicznego choroby, lokalizacji i natężenia bólu, a także uwzględniać choroby współistniejące oraz inne leki stosowane przez pacjenta. Znaczna część leków wykorzystywanych w terapii bólu neuropatycznego stosowanych jest off-label, dlatego istotne jest uświadomienie pacjentowi roli leków przeciwpadaczkowych i przeciwdepresyjnych w jego leczeniu.