Pomysł na informatyzację - Judycki, Tomasz (Menedżer Zdrowia, 2005)
Autor artykułu pt. Informatyczna ignorancja (MZ 7/2005) szacuje koszt wdrożenia systemu informatycznego w jednym szpitalu na 3 mln zł. Taki budżet faktycznie pozwoli na stworzenie dopracowanego rozwiązania informatycznego. Co ma jednak zrobić dyrektor zoz-u – szpitala czy przychodni – który akurat nie ma wolnych 3 mln zł na inwestowanie w informatyzację? – Na pewno nie porzucać tematu informatyzacji.