Do dzieła - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2005)
Oto kilka sposobów na pomnożenie środków w systemie ochrony zdrowia: zwiększyć składkę na opiekę zdrowotną (w całości odpisywaną od podatku), podnieść składki płacone przez budżet państwa (np. za rolników), sfinansować z budżetu ratownictwo medyczne (nawet w wariancie kontraktowania przez Narodowy Fundusz Zdrowia), wydłużyć listę tzw. procedur wysoko specjalistycznych (np. wracając do tej z 1999 r.).