Armia ochrony zdrowia - Pakulski, Marcin (Menedżer Zdrowia, 2020)
Chyba nikt nie bagatelizuje już kłopotów związanych z koronawirusem. Wszyscy prześcigają się w nawoływaniach do pozostawania w domu, ściskają kciuki za lekarzy, pielęgniarki, ratowników i innych pracowników medycznych. Obecna sytuacja dobitniej niż cokolwiek wcześniej uświadomiła ludziom potrzebę istnienia sprawnego i wydolnego systemu opieki zdrowotnej. Nic lepiej niż stan epidemii nie skompromitowało takich idei, jak szpitale działające „nie dla zysku" czy „nowatorskie" metody zarządzania bez rezerw i zapasów, rodem z fabryki samochodów. Nagle okazało się, że poza bezproduktywnym w czasie pokoju utrzymywaniem armii należałoby zapewnić też rezerwy w systemie opieki zdrowotnej.