Co po wirusie? - Jędrzejczak, Mariusz (Menedżer Zdrowia, 2020)
Istniejący stan rzeczy upoważnia do stwierdzenia, że polski system opieki zdrowotnej przy obecnej organizacji i poziomie finansowania w trudnym okresie zmagania się z koronawirusem wyczerpał swoje możliwości. Pandemia i wywołany nią kryzys epidemiologiczny, gospodarczy i społeczny dają, a przynajmniej powinny dawać asumpt do refleksji i próby zweryfikowania dotychczasowych poglądów na funkcjonowanie ochrony zdrowia i do stworzenia koncepcji systemu po COVID-19.