Cena nie za wszelką cenę! - Zajdel-Całkowska, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2020)
Tekst dr hab. prof. nadzw. Justyny Zajdel-Całkowskiej dotyczy aktualnej sytuacji prawnej w zakresie swobody redagowania specyfikacji istotnych warunków zamówienia (SIWZ) w trakcie procedur zakupu produktów leczniczych w jednostkach zobowiązanych do stosowania przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych. W treści komentarza wskazano na kompetencje NFZ do kontrolowania postępowania przetargowego i udzielanych świadczeń zdrowotnych, a także prawa personelu medycznego do podejmowania autonomicznych decyzji dotyczących wyboru produktów leczniczych stosowanych przez podmiot medyczny w celu realizacji zakontraktowanych świadczeń.