Dlaczego nie korzystamy z profilaktyki chorób układu krążenia? - Majewski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2020)
Profilaktyka zdrowotna od lat jest słabym punktem nie tylko publicznego systemu ochrony zdrowia, ale ogólnie polskiego społeczeństwa. W artykule „Kręte drogi profilaktyki chorób układu krążenia" („Menedżer Zdrowia" 7-8/2019) pisałem o bardzo niskiej realizacji Programu Profilaktyki Chorób Układu Krążenia. W latach 2012–2018 wyniosła ona średnio tylko 3,7 proc. Należy więc postawić pytanie, dlaczego tak się dzieje.