Sekcja zwłok ofiary utonięcia pod wpływem działania wielu leków psychotropowych (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2019)
W pracy przedstawiono przypadek zgonu na skutek utonięcia osoby pod wpływem wielu leków psychotropowych: kwetiapiny, escitalopramu, arypiprazolu i flunitrazepamu. Ilościowa analiza toksykologiczna próbki krwi pobranej z tętnicy udowej denatki wykazała stężenia kwetiapiny, escitalopramu, arypiprazolu i 7-aminoflunitrazepamu (metabolitu flunitrazepamu) wynoszące odpowiednio 1,266 µg/ml, 0,609 µg/ml, 0,124 µg/ml i 0,055 µg/ml. Na podstawie wyników sekcji zwłok, badań toksykologicznych i dochodzenia przeprowadzonego przez odpowiednie organy uznano, że przyczyną zgonu było utonięcie, głównie pod wpływem kwetiapiny i escitalopramu.