Czy sportowcy z cukrzycą typu 1 mogą stosować odżywki? - Lejk, Agnieszka; Myśliwiec, Małgorzata; Myśliwiec, Artur (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2020)
Z roku na rok obserwuje się stale rosnące przychody ze sprzedaży suplementów i żywności funkcjonalnej dla sportowców. Rosnące zainteresowanie ich zastosowaniem rodzi wiele pytań dotyczących wyboru produktów, porcji, a także w przypadku sportowców z cukrzycą typu 1 – w jaki sposób wpływają one na poziom glikemii. W grupie osób poniżej 18. roku życia z rozpoznaną cukrzycą typu 1 odpowiednio dobrana suplementacja, która nie spowoduje niepożądanych skutków, jest jeszcze ważniejsza. Niniejsza publikacja ma na celu podsumowanie bieżących raportów na temat odżywek, które pochodzą z: aktualnej wiedzy naukowej, informacji na etykietach oraz informacji dostępnych na stronach internetowych najpopularniejszych firm produkujących odżywki na polskim rynku.