Kryteria techniczne powstania obrażeń typu whiplash. Analiza parametrów symulacyjnych zdarzenia drogowego i ocena ryzyka powstania obrażeń - Kędzierski, Mirosław (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2019)
Celem publikacji jest przedstawienie praktycznego wykorzystania kryteriów oceny powstania obrażeń typu whiplash na podstawie biomechanicznej symulacji ruchu ciała człowieka. Analiza oszacowanych w wyniku takiej symulacji obciążeń działających w trakcie wypadku na ciało pasażera pojazdu może stanowić dodatkowy element weryfikacyjny podczas opiniowania w sprawach dotyczących obrażeń typu whiplash. W pracy omówiono metodykę wykonania symulacji biomechanicznej za pomocą programu PC-Crash, wskaźnik NIC (neck injury criterion) oraz eksport wyników symulacji w celu oszacowania wartości tego wskaźnika. Wynikiem metody jest oszacowanie na podstawie technicznych parametrów zderzenia prawdopodobieństwa powstania obrażeń typu whiplash w opiniowanym przypadku. Takie badania są komplementarne wobec badań sądowo-lekarskich i powinny stanowić rutynowy element opinii wydawanej przez biegłych z zakresu medycyny sądowej oraz technicznej rekonstrukcji zdarzenia drogowego. Dodatkowa metoda analizy prawdopodobieństwa powstania obrażeń typu whiplash może posłużyć formułowaniu opinii o większym stopniu prawdopodobieństwa.