Dystorsja kręgosłupa szyjnego jako przedmiot dowodzenia w postępowaniach sądowych - Jakubiec, Piotr (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2019)
Dystorsja kręgosłupa szyjnego jest często zgłaszanym przez poszkodowanych w wypadkach drogowych uszkodzeniem ciała. Trudności z udowodnieniem, czy doszło do takiego urazu i jakie są jego następstwa, ujawniają się w procesie likwidacji szkody i w razie odmowy zapłaty odszkodowania bądź zadośćuczynienia przez sprawcę wypadku lub zakład ubezpieczeń powinny zostać wyjaśnione w procesie przed sądem. Celem pracy jest przedstawienie zagadnień prawnych związanych z postępowaniem dowodowym w przypadku następstw urazów kręgosłupa szyjnego w stanie prawnym obowiązującym przed 7 listopada 2019 r. oraz po zmianie przepisów postępowania cywilnego dokonanej ostatnią nowelizacją.