Martwica żuchwy związana z dożylnym stosowaniem bisfosfonianów w domowej opiece paliatywnej – opis przypadku - Kluczna, Agnieszka; Jamka-Kasprzyk, Małgorzata; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2020)
Martwica kości żuchwy jest niezbyt często występującym działaniem niepożądanym bisfosfonianów, które są stosowane u pacjentów z przerzutami nowotworowymi do układu kostnego. W pracy przedstawiono przypadek pacjentki z rakiem sutka i licznymi przerzutami do kości, która przez 4,5 roku otrzymywała co 28 dni wlew dożylny kwasu zoledronowego. Wskazaniem do podawania bisfosfonianów było zapobieganie powikłaniom kostnym. U chorej zdiagnozowano martwicę żuchwy związaną z podawaniem kwasu zoledronowego i poddano ją leczeniu chirurgicznemu. W pracy zwrócono uwagę na konieczność sanacji jamy ustnej przed zastosowaniem onkologicznych dawek bisfosfonianów, powtarzanej kontroli dentystycznej oraz samokontroli stanu uzębienia i jamy ustnej w trakcie ich stosowania, a także ograniczenia czynników ryzyka w celu zapobiegania wystąpieniu jałowej martwicy żuchwy.