Alergiczny nieżyt nosa a zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego - Walkiewicz, Grzegorz; Sobolczyk, Marta; Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Przewlekły nieżyt nosa jest reakcją zapalną błony śluzowej nosa powstałą w wyniku odpowiedzi immunologicznej zależnej od immunoglobuliny E po ekspozycji na alergen. Poza dotkliwymi objawami związanymi z zapaleniem górnych dróg oddechowych przewlekłe schorzenie prowadzi do znacznego pogorszenia jakości życia chorych. Istnieje coraz więcej dowodów na występowanie ciężkich zaburzeń neurologicznych u pacjentów z alergicznym nieżytem nosa, które powodują upośledzenie zarówno ich funkcji fizjologicznych, jak i poznawczych. Niniejsza praca ma charakter przeglądowy i podsumowuje aktualny stan wiedzy na temat korelacji zmian w ośrodkowym układzie nerwowym wywołanych przez alergiczny nieżyt nosa z zaburzeniami depresyjnymi i lękowymi, w tym zachowaniami samobójczymi.