Podsumowanie nowych leków biologicznych w leczeniu astmy - Drygała, Roxana; Waszczykowska, Klaudia; Węgierska, Marta (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Obecnie na świecie ponad 235 milionów ludzi zmaga się z astmą. Wielu pacjentów cierpiących na jej ciężką postać ma trudności z kontrolą choroby, a klasyczne leczenie astmy, takie jak podawanie wysokich dawek wziewnych glikokortykosteroidów, nie przynosi odpowiedniego efektu. Dzięki coraz większej wiedzy na temat występujących fenotypów i endotypów astmy możliwe jest dostosowanie leczenia w sposób bardziej spersonalizowany i co za tym idzie – skuteczniejszy. Omalizumab jako pierwsza nowatorska terapia astmy, mimo że jest dostępna od prawie 20 lat, nadal jest stosowana. Poniższy artykuł przedstawia przegląd obecnie badanych lub już zatwierdzonych leków biologicznych jako nowych rodzajów innowacyjnego leczenia astmy.