Alergiczny i niealergiczny nieżyt nosa - Jędrzejek, Michał; Pokorna-Kałwak, Dagmara; Mastalerz-Migas, Agnieszka (Lekarz POZ, 2020)
Nieżyt nosa jest częstą dolegliwością w praktyce lekarza rodzinnego zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Obejmuje on schorzenia z objawami blokady nosa, przekrwienia błony śluzowej, wycieku z nosa, kichania i świądu, które wynikają z zapalenia (zapalne nieżyty nosa) i/lub dysfunkcji błony śluzowej nosa (niezapalne nieżyty nosa). Nieżyt nosa można również ogólnie podzielić na alergiczny i niealergiczny. Wydaje się, że alergiczny nieżyt nosa ma jasną definicję i znaną patofizjologię, natomiast niealergiczne nieżyty nosa są nadal słabo poznane. Alergiczny nieżyt nosa definiowany jest jako reakcja nadwrażliwości IgE-zależna na wdychany alergen i jest tradycyjnie klasyfikowany jako sezonowy lub całoroczny. Z kolei niealergiczny nieżyt nosa jest heterogenną grupą różnych jednostek chorobowych i wymaga dalszych badań i analiz.