Wpływ diety low FODMAP na redukcję objawów zespołu jelita drażliwego oraz zmiany składu mikrobioty jelitowej u osób chorych – przegląd aktualnych badań - Idzik, Maja (Lekarz POZ, 2020)
Zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome – IBS) niezmiennie stanowi zagadkę dla współczesnej medycyny. Objawy żołądkowo-jelitowe występujące w IBS znacząco wpływają na pogorszenie samopoczucia i jakości życia osób chorych. Szacuje się, że w etiologii schorzenia uczestniczy wiele czynników, do których należą m.in. nadwrażliwość trzewna, zaburzenia na osi mózg–jelita czy chroniczny stres. Udowodniono, że połączenie farmakoterapii, indywidualnych zaleceń dietetycznych oraz często także psychoterapii może się przyczynić do redukcji uporczywych objawów zespołu jelita drażliwego. W ostatnich latach uwagę środowiska medycznego przykuło zastosowanie diety low FODMAP u chorych na IBS. Wiele badań klinicznych oraz obszernych metaanaliz wskazuje na jej skuteczność w redukcji bólów brzucha i wzdęć u pacjentów ze względu na ograniczenie lub wykluczenie z diety produktów bogatych w węglowodany łatwo fermentujące. Węglowodany te są w mniejszym stopniu wchłaniane w jelicie człowieka, dlatego przyczyniają się do nadmiernej produkcji gazów i powstawania wzdęć. Wspomina się także o wpływie diety low FODMAP na zmianę mikrobioty jelitowej (szczególnie w zakresie gatunku Bifidobacterium mającego korzystny wpływ na pracę jelit) u osób z zespołem jelita drażliwego. Należy jednak pamiętać, że stosowanie tej diety jest dużym wyzwaniem dla pacjentów, dlatego powinni się oni znajdować pod stałą opieką dietetyka.