Terapia biologiczna astmy – stanowisko Polskiego Towarzystwa Alergologicznego (PTA) i Polskiego Towarzystwa Chorób Płuc (PTChP) - Rogala, Barbara; Kupczyk, Maciej; Bochenek, Grażyna; Śliwiński, Paweł; Moniuszko, Marcin; Glück, Joanna; Dobek, Rafał; Kulus, Marek (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Terapia biologiczna jest przełomowym elementem postępu w leczeniu wielu chorób, w tym astmy. W dokumencie przedstawiono stan wiedzy dotyczący immunopatofizjologii astmy uzasadniający stosowanie aktualnie rekomendowanych leków biologicznych, których celem jest supresyjne oddziaływanie na aktywność mediatorów zapalenia zależnego od komórek T2. Zwrócono również uwagę na toczące się badania ukierunkowane na aktywność komórek nie-T2. Przedstawiono dane wskazujące na bezpieczeństwo i skuteczność terapii biologicznej, uwzględniając sytuacje kliniczne związane z epidemią COVID-19. Omówiono zasady kwalifikacji do terapii biologicznej oparte na zróżnicowaniu feno- i endotypowym astmy.