Wydatki NFZ na leki w 2019 roku - Wierzganowska, Sabina (Menedżer Zdrowia, 2020)
Łączna kwota refundacji leków dostępnych w programach lekowych i w katalogu chemioterapii w 2019 r. wyniosła 4,51 mld zł, to jest o 12,3 proc. więcej niż w roku poprzednim. Sfinansowano terapie z wykorzystaniem 376 różnych brandów. Najwięcej wydano na refundację leku Herceptin (trastuzumabum), mimo że w porównaniu z poprzednim rokiem koszt ten zmniejszył się o 40 proc. na skutek objęcia refundacją tańszych odpowiedników.