Konsensus Grupy Roboczej ds. Zastosowania Ultrasonografii Płuc w trybie point-of-care na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii u chorych na COVID-19 - Buda, Natalia; Andruszkiewicz, Paweł; Czuczwar, Mirosław; Gola, Wojciech; Kosiak, Wojciech; Nowakowski, Piotr; Sporysz, Krystian (Anestezjologia Intensywna Terapia, 2020)
Dominującym problemem klinicznym w ciężkim przebiegu choroby COVID-19 jest niewydolność oddechowa. Zarówno na etapie diagnostyki poprzedzającej przyjęcie na oddział anestezjologii i intensywnej terapii, jak i monitorowania ewolucji zmian techniki obrazowe mogą w istotny sposób wpływać na podejmowane decyzje. Chociaż tomografia komputerowa pozostaje złotym standardem w diagnostyce schorzeń płuc, to jej przydatność w czasie pandemii u zakażonych, krytycznie chorych pacjentów jest bardzo ograniczona. W doniesieniach z krajów, w których doszło do największego przeciążenia systemów opieki zdrowotnej pacjentami z zapaleniem płuc w przebiegu COVID-19, podkreślano kluczową rolę, jaką odegrała ultrasonografia płuc wykonywana przez klinicystów w trybie point-of-care w diagnostyce wstępnej i monitorowaniu dynamiki choroby. W opracowanym przez interdyscyplinarny zespół specjalistów Konsensusie Grupy Roboczej ds. Zastosowania Ultrasonografii Płuc w trybie point-of-care na oddziałach anestezjologii i intensywnej terapii u chorych na COVID-19 przedstawiono szerokie spektrum tematów związanych z omawianym zagadnieniem. Krótka forma opracowania ma służyć klinicystom posługującym się ultrasonografią jako przejrzysty przewodnik informacyjny.