Zaburzenia snu w łuszczycy - Nowowiejska, Julia; Baran, Anna; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2020)
Łuszczyca jest przewlekłą chorobą zapalną skóry, która dotyczy 2–4% populacji. Zmiany skórne mogą przebiegać ze świądem, a nawet bólem, co może utrudniać codzienne funkcjonowanie, w tym sen. Duża część pacjentów choruje również na depresję, której nierzadko towarzyszą zaburzenia snu, zwykle w postaci bezsenności. Łuszczyca ma liczne powiązania z zespołem metabolicznym, otyłością, a także zespołem obturacyjnego bezdechu sennego. Istnieją doniesienia o częstszym występowaniu zespołu niespokojnych nóg u chorych na łuszczycę. Zaburzenia snu prowadzą dodatkowo do istotnego pogorszenia jakości życia pacjenta. Dlatego celowe wydaje się przeprowadzanie u pacjentów chorujących na łuszczycę badań przesiewowych w kierunku zaburzeń snu, co umożliwi wczesne włączenie odpowiedniego leczenia.