Postępowanie w ciężkim atopowym zapaleniu skóry u dorosłych - Kobusiewicz, Aleksandra; Zalewska-Janowska, Anna M.; Lesiak, Aleksandra; Narbutt, Joanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2020)
Atopowe zapalenie skóry to przewlekła, nawrotowa choroba zapalna skóry, która może współistnieć z innymi schorzeniami z kręgu atopii, takimi jak astma oskrzelowa, alergiczny nieżyt nosa oraz alergia pokarmowa. Ze względu na przewlekły przebieg choroby oraz współwystępowanie świądu obniżona jest istotnie jakość życia pacjentów i ich rodzin. Podstawą leczenia jest właściwa pielęgnacja skóry polegająca na codziennym stosowaniu emolientów w połączeniu z miejscowym leczeniem przeciwzapalnym. W atopowym zapaleniu skóry o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu istotne jest włączenie immunosupresyjnego leczenia ogólnoustrojowego. Celem opracowania jest przedstawienie aktualnych opcji terapeutycznych w atopowym zapaleniu skóry u dorosłych, szczególnie zarejestrowanego leczenia biologicznego. Dupilumab został włączony do algorytmu postępowania jako leczenie pierwszego wyboru w umiarkowanej do ciężkiej postaci atopowego zapalenia skóry u dorosłych, gdy nie uzyskuje się odpowiedzi na leczenie miejscowe i gdy inne leczenie systemowe nie jest wskazane.