Zastosowanie entomologii sądowej: przegląd stanu wiedzy i najnowsze doniesienia - Aly, Sanaa M.; Aldeyarbi, Hebatalla (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2020)
Mimo ogromnych postępów w badaniach podstawowych i stosowanych entomologia sądowa stale się rozwija i jest uznawana za interdyscyplinarną dziedzinę wiedzy. W zestawieniu z innymi naukami prawnymi i biologicznymi publikacje z zakresu entomologii sądowej są jednak stosunkowo skromne, podobnie jak liczba entomologów sądowych. Głównym celem niniejszej pracy jest przedstawienie znaczenia entomologii sądowej przez omówienie jej zastosowań, czynności podejmowane przez entomologów mogą bowiem dostarczać istotnych informacji dotyczących czasu, miejsca i przyczyny śmierci, ułatwiać identyfikację sprawców i/lub ofiar przestępstwa, a w niektórych przypadkach także określać stan zaniedbania ofiar przed śmiercią. W pracy omówiono też możliwość wykorzystywania zdobyczy najnowocześniejszych technologii. Interdyscyplinarność prac badawczych umożliwi dalsze zgłębianie tej dziedziny, przyczyniając się do wytyczania nowych obszarów badań z korzyścią dla rozwoju nauki oraz zastosowań kryminalistycznych.