Zespół jelita nadwrażliwego– czy są nowe aspekty diagnostyki i leczenia? - Bednarczuk, Arkadiusz; Pawlik, Magdalena; Rydzewska, Grażyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrom ) występuje najczęściej spośród całej grupy chorób czynnościowych przewodu pokarmowego. Z punktu widzenia objawów jest jednostką bardzo heterogenną. Powszechność występowania IBS jest problemem zarówno natury społecznej, jak również ekonomicznej. Do dziś nie wykryto jednoznacznego podłoża dolegliwości ani markera diagnostycznego pozwalającego postawić albo wykluczyć rozpoznanie. Rozpoznanie powinno być postawione na podstawie pozytywnych kryteriów diagnostycznych, tzw. kryteriów rzymskich II, pod nieobecność objawów alarmowych. Nie istnieje również uniwersalna terapia. Obecnie prowadzone badania mają na celu jak najgłębsze poznanie procesów patofizjologicznych prowadzących do objawów choroby, aby w przyszłości stało się możliwe celowane leczenie lub zapobieganie objawom choroby.