Nawykowe zaparcie – czy można leczyć jednocześnie skutecznie i bezpiecznie? - Bednarczuk, Arkadiusz; Rydzewska, Grażyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Zaparcie nawykowe jest coraz powszechniejszą dolegliwością mieszkańców krajów wysoko cywilizowanych, w ostatnim czasie także Polaków. Należy jednoznacznie odróżniać zaparcia nawykowe od zaparć spowodowanych czynnikami zewnętrznymi, np. przyjmowanymi lekami. Ze względu na przewlekły charakter dolegliwości, leczenie jest najczęściej żmudne, kosztowne i nie zawsze skuteczne. Mimo dostępnej na rynku szerokiej gamy preparatów zwalczających zaparcia wciąż nie jest łatwo osiągnąć sukces terapeutyczny przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwia stosowania. Najcięższe zaparcia, oporne na leczenie zachowawcze i stanowiące bezpośrednie zagrożenie dla chorych, są wskazaniem do leczenia chirurgicznego.