Miejscowe zastosowanie takrolimusu w leczeniu chorób skóry - Nowicki, Roman (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Takrolimus w maści (Protopic &#174 ;) jest pierwszym przedstawicielem nowej klasy leków: miejscowych inhibitorów kalcyneuryny. Mechanizm ich działania polega na hamowaniu kalcyneuryny, co prowadzi do obniżenia aktywacji limfocytów T i zahamowania uwalniania zapalnych cytokin. Takrolimus w maści jest bezpiecznym i skutecznym preparatem w leczeniu atopowego zapalenia skóry (AZS) i innych zapalnych dermatoz u dorosłych i dzieci. Najczęstszym objawem niepożądanym (ON) jest przejściowe uczucie pieczenia, świądu skóry i rumień w miejscu aplikacji leku. W przeciwieństwie do miejscowych steroidów, takrolimus nie hamuje syntezy kolagenu i nie powoduje ścieńczenia naskórka. Preparat może być bezpiecznie stosowany przez wiele miesięcy na wszystkie obszary skóry, włącznie z twarzą i okolicami wyprzeniowymi. Podczas stosowania takrolimusu w maści należy ograniczyć ekspozycję skóry na promieniowanie ultrafioletowe (UV).