Dziedzictwo psychiatrii i psychologii w programie Wspólnoty Anonimowych Alkoholików - Woronowicz, Bohdan Tadeusz (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2020)
Wspólnota Anonimowych Alkoholików (AA) jest jedną z form samopomocy dla osób z zaburzeniami używania alkoholu (AUD). W Polsce pierwsza grupa AA powstała w 1974 r., a obecnie działa ok. 2800 takich grup. Celem artykułu jest przedstawienie Wspólnoty AA jako jednej z form wspierania osób z zaburzeniami używania alkoholu, zapoznanie z jej historią, programem i podstawowymi założeniami, ukazanie roli lekarzy i psychologów w jej rozwoju oraz zaprezentowanie wyników badań nad skutecznością zarówno uczestnictwa we Wspólnocie, jak i w profesjonalnej terapii wykorzystującej doświadczenia i program Wspólnoty w ramach modelu Minnesota.