Picie dla zabicia czasu: dystans fizyczny, stres i spożycie alkoholu podczas epidemii COVID-19 - Ghose, Bishwajit; Cénat, Jude Mary (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2020)
Nowy koronawirus (COVID-19), ze względu na złożoną i unikalną patofizjologię, stanowi zagrożenie dla zdrowia na świecie i ma duży wpływ na zdrowie i dobrostan społeczny ludności. Jeden z najbardziej zauważalnych jego efektów to gwałtowny wzrost sprzedaży napojów alkoholowych. Zwiększona konsumpcja alkoholu jest silnie związana z osłabieniem układu odpornościowego i ryzykiem infekcji płuc. Nadmierne picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem i trudnościami wynikającymi z życia w pandemii może dodatkowo zwiększać związaną z COVID-19 podatność na choroby i śmiertelność, a przynajmniej opóźniać powrót do zdrowia. Dlatego też środkom zapobiegającym rozprzestrzenianiu się wirusa, takim jak dystans fizyczny, powinny towarzyszyć środki ograniczające sprzedaż i spożycie alkoholu. Trzeba zapobiegać nadmiernej konsumpcji oraz minimalizować ryzyko popandemicznego wzrostu zaburzeń związanych z używaniem alkoholu i towarzyszących im problemów ze zdrowiem psychicznym. W tym celu publiczna służba zdrowia powinna zwracać szczególną uwagę na czynniki leżące u podstaw tych problemów i przeciwdziałać im przez podejmowanie działań opartych na dowodach naukowych.