Pulmonary artery aneurysm as a result of group 2 pulmonary artery hypertension in a patient with significant mitral and aortic valve disease – review and case report - Marzec, Karolina; Jaworska-Wilczyńska, Maria; Grobelny, Konrad; Kołsut, Piotr; Michałowska, Ilona; Stokłosa, Patrycjusz; Hryniewiecki, Tomasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2020)
Tętniaki są rzadkimi, ale potencjalnie zagrażającymi życiu patologiami tętnicy płucnej. Częstość ich występowania szacuje się na 1 : 14 000 autopsji. Zgodnie z definicją tętniaka pnia tętnicy płucnej rozpoznaje się, gdy średnica naczynia przekracza 40 mm. Najczęstszą jego lokalizacją jest pień płucny (89% przypadków), podczas gdy największy opisany dotąd tętniak miał średnicę 106–170 mm. Objawy są najczęściej niespecyficzne lub choroba przebiega bezobjawowo. Prawokomorowa niewydolność serca, niedomykalność zastawki płucnej, ucisk na tchawicę, oskrzela lub zator płucny spowodowany przez ucisk powiększającego się tętniaka są najczęstszymi objawami zgłaszanymi przez chorego. Rozwarstwienie tętniaka tętnicy płucnej jest bardzo rzadkim powikłaniem, ale obarczonym wysoką śmiertelnością. Niestety dotychczas nie zostały opracowane żadne wytyczne dotyczące postępowania u pacjentów z tą chorobą. Przedstawiamy przypadek 76-letniego pacjenta z tętniakiem tętnicy płucnej (74 × 61 mm), wadą zastawki aortalnej i mitralnej, który został zoperowany w naszym ośrodku.