A modified heterotopic heart transplantation in the rat – as an important model in experimental regeneration and replacement of the failing organ - Śliwka, Joanna E.; Tyrpień, Mirosław; Wilczek, Piotr M.; Zembala, Marian; Przybyłowski, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2020)
Określenie jakości i poziomu przydatności nowej wiedzy jest jednym z najstarszych problemów medycyny eksperymentalnej, która zapewnia powiązanie między fundamentalnym odkryciem, hipotezą, przedklinicznymi badaniami „dowodu słuszności” a rozwojem badań klinicznych. Największym wyzwaniem w modelach zwierzęcych jest właściwa ocena wszystkich aspektów, które są kluczowe w poszczególnych badanych patologiach, a także przewidywanie ich progresji. Celem tej pracy było opisanie i omówienie modelu przeszczepu serca u szczura. Model ten jest doskonałą, lecz nadal niedocenianą, metodą badań w zapobieganiu, monitorowaniu, a także leczeniu ostrej oraz przewlekłej odpowiedzi immunologicznej i nieimmunologicznej po przeszczepieniu narządu. Mimo że jest to model wymagający pod względem technicznym i logistycznym, umożliwia uzyskać powtarzalne eksperymenty z długoterminowym przeżyciem nie tylko zwierząt, lecz także przeszczepionych narządów.