Osteoporoza – zapomniana choroba milionów złamań - Czerwiński, Edward; Berwecka, Małgorzata (Lekarz POZ, 2020)
Według definicji WHO osteoporoza jest chorobą szkieletu charakteryzującą się upośledzoną wytrzymałością kości, co powoduje zwiększone ryzyko złamania. Przez wiele lat przebiega subklinicznie, a złamanie jest często pierwszym jej objawem, dlatego określa się ją mianem „cichego złodzieja kości”. Szacuje się, że obecnie w Polsce jest ponad 2 mln chorych, a leczy się mniej niż 10%. Starzenie się społeczeństwa spowoduje, że liczba chorych będzie wzrastać. Zadaniem POZ jest wczesna identyfikacja chorych zagrożonych złamaniem i wdrożenie profilaktyki, która jest skuteczna w znakomitej większości przypadków. Leczenie osteoporozy ma na celu uniknięcie złamania oraz poprawę jakości życia. Składają się na nie: suplementacja witaminą D i wapniem, stosowanie leków aktywnych w osteoporozie, profilaktyka upadków i zdrowy styl życia.