Stanowisko grupy ekspertów Polskiego Towarzystwa Alergologicznego w sprawie postępowania u chorych na astmę i choroby alergiczne w okresie pandemii SARS-CoV-2. Aktualizacja 1.06.2020 - Kowalski, Marek L.; Bartuzi, Zbigniew; Breborowicz, Anna; Cichocka-Jarosz, Ewa; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Kruszewski, Jerzy; Kulus, Marek; Kupczyk, Maciej; Moniuszko, Marcin; Niedoszytko, Marek; Nittner-Marszalska, Marita; Nowicki, Roman; et al. (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Polskie Towarzystwo Alergologiczne jako jedno z pierwszych powołało grupę ekspertów, która 30 marca 2020 roku przedstawiła stanowisko w sprawie postępowania u chorych na astmę i choroby alergiczne w okresie pandemii SARS-CoV-2. Większość zawartych w tym stanowisku zaleceń i opinii zachowuje ważność do chwili obecnej, jednak zmieniająca się dynamicznie sytuacja epidemiologiczna stawia nowe wyzwania przed lekarzami opiekującymi się chorymi na astmę i choroby alergiczne. Liczne publikowane obserwacje kliniczne i badania dostarczają nowych informacji dotyczących astmy i chorób alergicznych w odniesieniu do pandemii COVID-19. Obecny dokument zawiera nowe zalecenia, zgodne z dostępną wiedzą oraz z uwzględnieniem opinii innych organizacji i towarzystw zarówno krajowych, jak i międzynarodowych.