Odpowiedź immunologiczna na zakażenie SARS-CoV-2. Patogeneza ciężkiego przebiegu COVID-19 - Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Pandemia SARS-CoV-2 spowodowała zainteresowanie badaczy interakcjami koronawirusów z układem immunologicznym człowieka. Analiza tych interakcji może być przydatna w zapobieganiu i leczeniu COVID-19. Literatura dotycząca zakażenia SARS i MERS jest stosunkowo bogata, ale niestety nie wszystkie dane pochodzące z badań mogą być przeniesione do patologii i kliniki COVID-19. W niniejszej pracy podsumowano aktualny stan wiedzy na temat immunopatologii, przyczyn ciężkiego przebiegu COVID-19 i różnic pomiędzy koronawirusami. Podjęto też próbę wskazania możliwych dróg terapii, w tym projektowania szczepionek. Wszystkie omawiane dane powinny być traktowane z dystansem. Następne miesiące i lata przyniosą obiektywną ocenę tego, co wiemy dzisiaj na temat COVID-19.