Angiografia optycznej koherentnej tomografii – zastosowanie w praktyce okulistycznej - Płatkowska, Bernadetta; Kal, Magdalena; Biskup, Michał (Medical Studies/Studia Medyczne, 2020)
Angiografia optycznej koherentnej tomografii jest najnowszą techniką obrazowania struktury oraz perfuzji naczyniowej siatkówki i naczyniówki. Do jej największych zalet należą nieinwazyjność oraz możliwość analizowania poszczególnych warstw naczyniowych. Pomimo ograniczeń oprogramowania technologia jest ciągle rozwijana i zyskuje coraz szersze zastosowanie. W praktyce klinicznej używana jest w celu wykrywania i porównywania neowaskularyzacji w takich schorzeniach, jak zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem, centralna surowicza chorioretinopatia, a także ogniska niedokrwienia towarzyszące retinopatii cukrzycowej, zakrzepowi żyły środkowej siatkówki i innym okulistycznym chorobom naczyniowym. Trwają badania nad możliwym wykorzystaniem tej metody jako przesiewowej we wczesnych stadiach chorób, takich jak retinopatia cukrzycowa i jaskra. W związku z trudnościami w interpretacji wyników istotne jest zwiększanie kompetencji lekarzy okulistów w tym zakresie i szerzenie wiedzy dotyczącej możliwego wykorzystania nowej metody.