Przypadek szpitala jednoimiennego z Kędzierzyna-Koźla - Kończyło, Jarosław (Menedżer Zdrowia, 2020)
16 marca 2020 r. Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Kędzierzynie-Koźlu przekształcono w jednoimienny szpital zakaźny w celu przeciwdziałania i zwalczania COVID-19. Decyzja o przekształceniu szpitala była zaskakująca i arbitralnie podjął ją wojewoda opolski. Co było potem? O tym pisze Jarosław Kończyło, dyrektor Samodzielnego Publicznego Zespołu Opieki Zdrowotnej w Kędzierzynie-Koźlu.