Analiza przypadku – przekształcenie szpitala wojewódzkiego w szpital kliniczny - Madera, Dariusz (Menedżer Zdrowia, 2020)
Jak przekształcono Wojewódzkie Centrum Medyczne w Opolu w Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Opolu, czym było to zdeterminowane i jak wpłynęło na finanse placówki? Przypadek opisuje Dariusz Madera, dyrektor Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Opolu.