Strategia testowania - Ozorowski, Tomasz (Menedżer Zdrowia, 2020)
Walka z pandemią koronawirusa w okresie jesienno-zimowym w założeniach Ministerstwa Zdrowia ma się opierać m.in. na usprawnieniu systemu testowania. Wykonywanie badań w kierunku zakażenia SARS-CoV-2 ma jasno określone cele, do których należą kontrola i zapobieganie transmisji wirusa w społeczeństwie, ochrona służby zdrowia i osób podatnych na ciężki przebieg zakażenia. Ale bez czytelnie określonych wskazań do wykonywania badań testy mogą być wykorzystywane w sposób, który bardziej szkodzi, niż pomaga.