Dziesiątki tysięcy lekarzy i pielęgniarek potrzebne od zaraz - Pakulski, Cezary (Menedżer Zdrowia, 2020)
Narastający brak kadr medycznych należy do najpoważniejszych problemów naszego systemu ochrony zdrowia. Polska ma najmniejszą wśród krajów Unii Europejskiej liczbę lekarzy na 1000 mieszkańców – zaledwie 2,4, a unijna średnia to 3,6. Zbyt mało jest również pielęgniarek – zaledwie 5,2 na 1000 mieszkańców, a średnia unijna to 9,4. Dodatkowo trzeba brać pod uwagę, że w niedalekiej przyszłości odejdzie na emerytury ponad 10 proc. aktywnych zawodowo lekarzy i 30 proc. pielęgniarek. Wiele z tych osób już przekroczyło wiek emerytalny. To oznacza, że w następnych 3–4 latach będziemy potrzebować tylko na uzupełnianie ubytków od 10 tys. do 30 tys. nowych lekarzy i 70 tys. pielęgniarek.