Epidemia zgonów alkoholowych - Zatoński, Witold; Janik-Koncewicz, Kinga; Zatoński, Mateusz; Wojtyła, Andrzej (Menedżer Zdrowia, 2020)
Od 2003 r. w Polsce nastąpiło zahamowanie przyrostu oczekiwanej długości życia, a od lat 2017–2018 zaczęła się ona zmniejszać. Jest to bezpośrednio związane ze wzrostem konsumpcji alkoholu. W latach 2002–2017 roczne spożycie czystego alkoholu zwiększyło się z 6,5 litra do ponad 10 litrów na mieszkańca.