Rola insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 w patogenezie nowotworów i chorób zapalnych skóry - Marek-Safiejko, Magda; Myśliwiec, Hanna; Bączyk, Justyna; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2020)
Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 należy do grupy polipeptydowych czynników wzrostu. Odgrywa szczególną rolę w regulacji pre- i postnatalnego wzrostu organizmu, a także ma działanie hipoglikemizujące, neuro- oraz osteo- i chondroprotekcyjne. Liczne doniesienia zwracają uwagę na rolę insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 w patogenezie wielu nowotworów, takich jak rak piersi, rak prostaty, rak jelita grubego oraz rak płuca. Stwierdzono jego istotny wpływ na występowanie niektórych chorób zapalnych skóry oraz rozwój nowotworów skóry, takich jak rak podstawnokomórkowy, rak kolczystokomórkowy czy czerniak. W pracy dokonano przeglądu piśmiennictwa na temat insulinopodobnego czynnika wzrostu 1, jego receptorów i białek wiążących oraz roli w patogenezie wybranych chorób skóry.